Hoe wij 24 uur live televisie gaan maken

Door Bolk op dinsdag 21 juni 2016 13:51 - Reacties (9)
Categorie: Broadcasting, Views: 5.512

Vijf jaar geleden kwamen we op het "briljante" idee om 24 uur lang te gaan zaalvoetballen voor een goed doel. Doodmoe maar voldaan wisten we dit voor elkaar te krijgen. We haalden ruim 3300 euro op en de belangstelling voor onze prestatie was groot. Nooit geweten dat wij als amateur voetballers zonder enige parate voetbalskills volle tribunes zouden trekken. Eind juli staat editie 5 alweer op de planning. Met een flinke dosis arrogantie en in een poging meer bekendheid te geven aan het toernooi vroeg ik de lokale TV omroep om 24 uur zendtijd. Ze hapten zowaar toe. Hoe we dit gaan realiseren? Dat houd ik bij in dit blog.

Historie van het livestreamen van oninteressant zaalvoetbal

Toen wij in 2011 voor het eerst 24 uur lang hadden gezaalvoetbald met onze 35 koppige zaalvoetbalvereniging "FC Lattentrappers" was de euforie aan het einde groot. Mensen lagen verspreid op de grond van de sporthal, sommigen huilden en we vielen elkaar in de armen. Onderschat? Misschien. Het gevoel van vreugde overheerste de pijn van de slijtageslag. Supporters stonden op de tribunes en applaudiseerden. Alles voor een goed doel. De aandacht was groter dan dat we ooit hadden durven dromen. Vanuit de organisatorische kant was het samenstellen van 24 uur zaalvoetbal "business as usual" voor ons. We waren niet vies van een evenementje organiseren.

Met de uitkomst van de eerste editie werd er al snel een tweede editie voorbereid. Met de opzet van het jaar ervoor was het nieuwe er een beetje af maar werd het toernooi wederom een succes. De opbrengst ging omhoog en door de groei van onze vereniging werd het door iets meer leden al wat minder zwaar. Plus, we wisten waar we aan begonnen. Twee uur voor aanvang van het toernooi riep iemand "kun je niet ff een webcam ophangen?". Ik werd beschouwd als de IT-nerd die dat wel even zou gaan fixen. "Tuurlijk", reageerde ik. Ik sprong in m'n auto, pakte de eerste de beste laptop samen met een Microsoft Lifecam Studio webcam, installeerde Xsplit en ramde de output richting UStream. De stream haperde, moest vaak herstart worden maar functioneerde redelijk. Wat schetste onze verbazing? 15 mensen keken ernaar. Say what?! Wie gaat er nou in godsnaam midden in de nacht naar amateur zaalvoetbal zitten kijken via één of andere karige stream?

De eigenaar van de sporthal kreeg lucht van dit technische hoogstandje. "Zeg, aangezien een andere vereniging hier topklasse zaalvoetbal speelt heb ik wel oren naar een permanent videosysteem in de zaal. Kun jij dat realiseren?", werd mij gevraagd. "Tuurlijk, ik verzin wel wat". Ik besloot dat een 2e Lifecam samen met een los PCtje met Xsplit de job wel zou doen. Wrong. De Lifecam Studio reserveerde alle bandbreedte op de USB bus en daardoor kon ik geen 2 camera's aansluiten op dezelfde hub. Bummer, maar een extra USB insteekkaartje lostte dit probleem op. Uiteraard was mijn mini behuizing niet voorbereid op deze extra hardware dus dat was weer het volgende probleem. Ook waren de USB kabels niet lang genoeg en wilde ik de boel verlengen. Ook dat bracht veel problemen met zich mee. Ik kon amper video meer uit die camera's krijgen als ik de USB kabels met meer dan 2 meter verlengde. "Never again", ik hoor het mezelf nog zeggen.

Ondanks dat dit niet m'n beste aanpak was hebben we wel gebruik gemaakt van de dubbele camera's tijdens de derde editie van ons toernooi. De camera's hingen in het midden van de zaal en ze vingen beide kanten op. Wederom gooiden we de beelden tijdens ons toernooi het internet op. Ho-ly shit. Piekmomenten van 30~35 mensen. Wie kijkt deze onzin nou?! Toch hadden we langzaam maar zeker interesse gewekt van mensen die ons graag volgen in onze poging geld op te halen voor goede doelen.

De geboorte van Studio FCLT

"Jongens, ik heb een idee", zei een van de verenigingsleden. "We moeten toch wat meer gaan doen met die stream. Wellicht kunnen we wat beelden opnemen en die uitzenden, of iets met interviews doen ofzo". De exacte context kan ik me niet meer voor de geest halen. Mijn hoofd draaide vanaf dat moment als een stoomtrein op volle kracht. "JA!", riep ik. Ik zag het helemaal voor me: een studio, microfoons, camera's, regie, livestreams, reclames, sponsoruitingen. Het moet toch wel te realiseren zijn? Al snel probeerden mensen mijn vastberadenheid af te remmen.

Niet lang daarna wist ik via-via een handycam op de kop te tikken. En nog één, en nog één. We hebben wat video items gemaakt die ik via Premiere en After Effects in elkaar schroefde. Wanneer mijn kennis ophield gebruikte ik mijn Lynda.com subscription voor de nodige training. De videos werden vervolgens via Facebook verspreid. De reacties waren positief.

Toen we probeerden een soort van Studio Voetbal uitzending te maken als voorbeschouwing op ons vierde 24-uurstoernooi liep ik al snel tegen problemen aan. We hadden geen ervaring in het maken van zo'n programma en de content was niet heel erg hoogstaand. Het zou een hoop knip en plakwerk worden. Daarnaast was de audio ronduit slecht. De audio feed had heel veel clipping en was eigenlijk niet bruikbaar. De audio van de camera's zelf was ook niet best want daar waren teveel achtergrondgeluiden op hoorbaar. We besloten de uitzending weg te gooien en lering te trekken uit hetgeen we gedaan hadden. De 3-camera set-up bleek wel veelbelovend. Ik kwam al snel tot de conclusie dat ik audio maar voor lief genomen had en daar nog heel veel over kon lezen. Google werd m'n vriend in de weken daarna.

Later probeerden we tevergeefs nog een poging om een uitzending te maken. Ondanks dat de setting prima was en de content van het programma al wat beter tot z'n recht kwam had ik onverklaarbare harde popping op de audio feed waar ik de oorzaak niet van wist. De audio was wederom niet bruikbaar en de uitzending verdween weer in de prullenbak. Ik was chagrijnig maar toch schepte de uitzending vertrouwen. De presentatoren hadden het al beter onder de knie en we toonden aan dat we dit zouden kunnen verwezenlijken in een live stream. Ik paste mijn workflow aan zodat een audio check een topprioriteit zou gaan worden.

Er was geen tijd meer voor een extra poging een voorbeschouwing te maken. Het toernooi kwam snel dichterbij en ik moest hardware regelen voor live TV. Budget? Was er niet echt. Via mijn bedrijf sponsorde ik wat hardware. Ik vond de Avermedia Livegamer HD Lite HDMI capture cards in de Pricewatch. Bij 1 webshop waren deze uitzonderlijk goedkoop. Mogelijk een prijsfoutje maar ik besloot, ondanks sommige negatieve reacties op deze shop, 2 kaartjes te bestellen. Na mijn bestelling vloog de prijs omhoog van de kaarten maar kreeg ik ze geleverd voor de prijs waar ze mee adverteerden. Prima! Ik kocht voor een prikkie een paar lichtbakken, kabels, 2 raspberry pi's met camera en een aantal intro's op Videohive. Ik propte de hardware in mijn desktop, installeerde vMix, hing 2 Raspberry's op in de zaal ipv de gare Lifecam's en ging met een aantal lui zitten aftellen tot de start van het toernooi. Ik stuurde de lokale omroep een e-mail met het verzoek om 24 uur zendtijd waar ze toch maar niet op in gingen. Desalniettemin was Studio FCLT geboren!

Reacties

Op het moment dat we om exact 8 uur 's avonds live gingen met 2 presentatoren in onze studio was bijzonder. De techniek leek te werken, de presentatoren waren uiterst serieus en de regie leerde tijdens de live uitzending pas echt hoe alles werkte. Op de audio feed was de rare pop terug. Vrij snel hadden we in de gaten dat we een gare microfoon hadden welke we snel konden vervangen. Dat was eigenlijk het enige probleempje dat we in het begin hadden. Ook kregen we na verloop van tijd last van frame drops door een combinatie van een gare AMD driver, RTMP streams van de Raspberry's en vMix. Niet het minste probleem, maar we konden er niets meer aan veranderen op dat punt.

De stream was te zien op onze website, Facebook en in het café gedeelte van de Sporthal. We werden overspoeld met positieve reacties en we hebben het gehele toernooi probleemloos uitgezonden. On the fly werden er programma's verzonnen zoals het "Koffiejournaal" en werden er diverse mensen voor de camera getrokken voor de nodige interviews. Ondanks dat ik snel een lijstje had met items die op technisch gebied beter konden zag ik potentie. De technische problemen zal ik in een latere blog nog eens opsommen. Als ik er nu aan terug denk heb ik zoiets van "waarom ben je in godsnaam die weg ingeslagen?". Gebrek aan kennis en tijdsdruk dunkt me.

De vijfde editie

Eind juli staat de volgende editie op de planning en dit jaar pakken het anders aan. We hebben betere hardware, meer content en meer ideeën. Een tijdje geleden had ik namens onze vereniging een gesprek met de kersverse burgemeester van onze gemeente. Gewoon oriënterend. Hij wilde graag weten wat er zoal in onze gemeente gebeurt. Ik heb 'm verteld over wat wij zoal doen als vereniging en over ons 24-uurstoernooi. Over Studio FCLT was hij kort: waarom niet op de lokale TV? De mail naar de lokale omroep was er op dat moment al uit. Dit keer met demo beelden van vorig jaar. Vrij kort na het gesprek met de burgemeester kreeg ik een email van de lokale omroep: let's talk!

Ondertussen zijn we rond met de omroep, hebben we media & entertainmentstudenten in onze vereniging en hebben we toegang tot omroep kwaliteit camera's. We hebben een productieleiding samengesteld, evenals regie en techniek. In volgende blogs ga ik meer op die details in.Disclaimer: Dit is geen reclame voor onze vereniging ondanks dat ik de naam noem. Dit is een uit de hand gelopen hobbyproject. Er is geen budget voor fancy aankopen. Ik heb geen ervaring in deze sector. Ik ben een tweaker en ik zoek "gewoon" via Google naar middelen om de boel op poten te krijgen. Ik verzoek reageerders dan ook om in deze serie met onderbouwde hints & tips te komen in plaats van kritiek. Ik wil graag leren en mijn interesse in (live-)TV verder uitbouwen.

Volgende: 24-uur TV: de hardware 07-'16 24-uur TV: de hardware
Volgende: Een onderschepping door een F-16 04-'12 Een onderschepping door een F-16

Reacties


Door Tweakers user mvdam, dinsdag 21 juni 2016 15:32

Ik heb he-le-maal niks met sport, nouja een potje curling wil er nog wel eens in.

Maar het initiatief is leuk! O+

Door Tweakers user Ivos, dinsdag 21 juni 2016 17:17

Leuk om over de ontwikkeling en de groei van je project te lezen!

Door Tweakers user Jantje2000, dinsdag 21 juni 2016 21:05

Heel mooi begonnen. Zelf voetbal ik ook graag, maar af en toe is het nog best leuk om te zien hoe andere amateurs het doen :P

Door Tweakers user we_are_borg, dinsdag 21 juni 2016 21:44

Reclame of niet voor je clubje het is gewoon zo leuk om dit te lezen. Ik heb in 2000 met een professionele camera gewerkt om opnames te maken en te vertonen en ik adviser je om te kijken of je er minimaal 1 kan kopen. Er zijn organisaties hier in Nederland die subsidie geven op aanschaf van camera's en andere zaken. Ik geef ook het advies om iemand te nemen die naar hun kan schrijven als je dit nog niet heb gedaan dan heb je voorbeelden nodig. Als er een wijkcentrum in de buurt zit loop daar eens naar binnen en vraag naar iemand die hier mee te maken heeft gehad.

Ga vooral door en probeer meer te doen als je het leuk vindt er is genoeg te doen en te zien, ouderen kunnen er ook baat bij hebben denk aan kerkdiensten.

Door Tweakers user Bolk, dinsdag 21 juni 2016 21:57

we_are_borg schreef op dinsdag 21 juni 2016 @ 21:44:
Reclame of niet voor je clubje het is gewoon zo leuk om dit te lezen. Ik heb in 2000 met een professionele camera gewerkt om opnames te maken en te vertonen en ik adviser je om te kijken of je er minimaal 1 kan kopen. Er zijn organisaties hier in Nederland die subsidie geven op aanschaf van camera's en andere zaken. Ik geef ook het advies om iemand te nemen die naar hun kan schrijven als je dit nog niet heb gedaan dan heb je voorbeelden nodig. Als er een wijkcentrum in de buurt zit loop daar eens naar binnen en vraag naar iemand die hier mee te maken heeft gehad.

Ga vooral door en probeer meer te doen als je het leuk vindt er is genoeg te doen en te zien, ouderen kunnen er ook baat bij hebben denk aan kerkdiensten.
Thanks, goede tip. Op dit moment lenen wij 2 camera's van de omroep en ik heb nog via via een schoudercam weten te regelen. Dus qua materiaal zitten we dit jaar wel goed :)

Uiteraard geniet eigen materiaal de voorkeur, maar daarvoor is 1 keer per jaar nog te weinig. Misschien dat ik in de toekomst nog andere zaken wil doen. In de volgende blog zal ik in ieder geval wat verder ingaan op de hardware die we nu hebben (o.a. SDI etc.).

Door Tweakers user MenN, dinsdag 21 juni 2016 22:42

Leuk om te zien hoe een leuk idee uit groeit tot een behoorlijke productie! Zeker benieuwd na wat er nog gaat komen. Wellicht leuk om een paar tips en tricks die je de afgelopen jaren hebt opgedaan te delen? Met name op het aspect van produceren met en zeer beperkt budget lijkt me leuk om te lezen.

Door Tweakers user Xudonax, dinsdag 21 juni 2016 23:12

Voor een livestream op Animecon dit jaar hebben we 4 camera's gehuurd bij BudgetCam, leuk spul, maar helaas heeft BudgetCam niet alles om een succesvolle livestream te draaien. Qua platform draaien we geloof ik een eigen ding met Wowza en Nginx, maar dat is niet waar ik me mee bezig houd :)

Qua video hardware hadden we viermaal een Sony PXW-X160 staan welke via ~50 meter SDI aangesloten was op een Roland V800HD. Hele prettige setup, en alles werkte ook gewoon in één keer goed. Afgelopen jaar gebruikte we nog een Blackmagic Atem, maar daarbij klapte de verbinding er zo af en toe uit met de camera. Niet echt aan te raden dus :-(

Ik heb géén idee waar die Roland V800HD precies vandaan kwam, maar qua camera's valt BudgetCam behoorlijk mee heb ik het idee. Mocht je iets willen weten qua techniek etc dan zou ik zeggen, geef een gil :) Het video gedeelte is mijn feest, het streamingplatform houd ik me niet echt mee bezig omdat ik dat minder interessant vind. Maar hey, iets als Twitch of YouTube voldoet daar ruimschoots voor als je rekening houd met dingen als ContentID e.d.

Door Tweakers user Poepkonijn, woensdag 22 juni 2016 08:42

Dit is awesome.

Door Tweakers user Bolk, woensdag 22 juni 2016 09:39

Xudonax schreef op dinsdag 21 juni 2016 @ 23:12:
Ik heb géén idee waar die Roland V800HD precies vandaan kwam, maar qua camera's valt BudgetCam behoorlijk mee heb ik het idee. Mocht je iets willen weten qua techniek etc dan zou ik zeggen, geef een gil :) Het video gedeelte is mijn feest, het streamingplatform houd ik me niet echt mee bezig omdat ik dat minder interessant vind. Maar hey, iets als Twitch of YouTube voldoet daar ruimschoots voor als je rekening houd met dingen als ContentID e.d.
Ik heb ervaring met Budgetcam en die stonden al op mijn lijstje totdat ik apparatuur van de omroep kon lenen. We hebben niets te maken met ContentID omdat we op de lokale TV alles uit mogen zenden (inclusief muziek). Het wordt alleen en ander verhaal als we de boel later op YouTube willen zetten..

Maargoed, dat soort afwegingen moeten we idd maken..

Reageren is niet meer mogelijk