24-uur TV: de hardware

Door Bolk op vrijdag 8 juli 2016 17:24 - Reacties (8)
Categorie: Broadcasting, Views: 5.769

In mijn vorige blog heb ik in grote lijnen verteld hoe wij 24 uur live televisie gaan maken op de lokale omroep. Zonder echte ervaring maar wel met een uitgebreid plan beginnen we aan dit avontuur. In deze blog ga ik dieper in op de hardware die ik in de loop der jaren verzameld heb en nu als basis dient voor dit project.

Anderhalf jaar geleden ben ik van colocated hosting overgestapt op VPS-en. Hier is toen wat hardware vrijgekomen, waaronder een managed switch, een APC masterswitch en een SuperMicro server. Een handvol Proliant G3 servers zijn verder ongeschikt voor dit project. Thuis had ik een half rack op wieltjes staan welke ik ooit overgenomen heb van een medetweaker. Dit rack gebruikte ik onder andere voor een storage server voor thuisgebruik en als testrig voor diverse andere servers voor mijn bedrijf. Het rack gebruik ik nu als mobiele TV studio. De hardware die nu in het rack hangt is als volgt:

Storage server
 • SuperMicro 6026T-URF4+ ,2U, 8x 3,5" SAS/SATA, 4x1Gb/s NIC, Redundant Power
 • AOC-USAS-L8i (1068 USAS Card 8-in)
 • 6x 2TB WD Green
 • 2x Intel SSD
De storage server draait op FreeBSD 10.3-RELEASE met een ZFS storage platform. De SSD's worden gebruikt voor het O/S en als write- en readcache. De read cache is striped, de write cache mirrored. De bak draait Samba en heeft een write en read performance van boven de 300 MB/s. Ideaal dus voor de volledige opnames, replays, content files etc. etc. De NIC's zijn geconfigureerd als LACP device en worden via de managed switch aan elkaar geknoopt. Ruim voldoende bandbreedte dus voor het nodige netwerkverkeer.

vMix server
 • ASUS plank met een Core i7 930
 • 12GB DDR3
 • 3x 80 GB Intel SSD in RAID 5
 • BlackMagic Design Decklink Duo 2
 • 2x Avermedia LiveGamer Lite
 • ASUS AMD Radeon 280x
De vMix server was een thuisserver (bovenste in het rack) met 7x 2TB WD Enterprise disks aangestuurd door een veel te dure RAID controller (zet ik binnenkort wel in V&A voor de geinteresseerden. Bij aanschaf had ik ZFS nog niet ondekt ;)). Ik heb alle disks uit de machine gehaald en vervangen door 3 SSD's. Deze draaien in een softwarematige RAID 5. De case heb ik geimporteerd uit de VS. De oorspronkelijke Core 2 Duo E6600 heb ik vervangen door de i7 van mijn oude workstation. Dit levert genoeg performance op om vMix vloeiend te draaien. Het grafisch geweld wordt afgehandeld door een AMD Radeon 280x.CasparCG - On Screen Titles
 • Core i7 4790k
 • MSI AMD Radeon 290x LIGHTNING
Mijn workstation gaan we gebruiken als dedicated CasparCG server. De afgelopen weken heb ik in Flash titles zitten maken met diverse variabelen die we live kunnen renderen. Denk hierbij aan nametags en andere lower 3rds, speler statistieken, halftime/fulltime statistieken, next up, intro's, stingers en aftiteling. Nooit geweten dat ik als developer me ooit nog eens aan Flash zou gaan wagen, maar het is gewoonweg de beste (en vooral de goedkoopste) optie. Er dure titlers op de markt, maar dit werkt prima. Mijn workstation kan de OSD's probleemloos renderen (op 5 spelervideo's tegelijk na, maar dat was sowieso een long shot). Via Newtek's NDI protocol sturen we de signalen naar de vMix server. Overigens heeft vMix ook prima title's aan boord, maar dat is nogal basic. Flash is wat complexer maar wel veel mooier.

Camera's
Via-via hebben we 3 omroep (schouder)camera's weten te regelen. Deze camera's knopen we via lange SDI (coax) kabels direct aan de BMD capture card in de vMix server. In de studio zullen we 2 permanente camera's hebben en hebben we 1 interview camera voor de Razende Reporter. Daarnaast hebben we 1 'overzicht' camera in de studio, welke ik met een HDMI capture card zal verbinden (de LiveGamer Lite kaartjes van vorig jaar). Verder hebben we 2 veldcamera's in de zaal, dit zijn Raspberry Pi's met camera. Ik zit eraan te denken om deze via gStreamer en NDI te verbinden aan vMix (ik zou bijzonder graag een tooltje willen pennen die een gstreamer pipeline omzet naar NDI maar helaas is mijn kennis niet toereikend), maar dat zal ik moeten testen. Op zich zijn de Raspberry's redelijk geschikt gezien de prijs. Verder hebben we nog 2 handycam's achter de hand welke ik via HDMI converters aan de BMD capture card kan vastbinden.Audio
Ahhh audio, mijn favoriete onderwerp. Ondanks dat alle camera's dubbele XLR inputs hebben, overweeg ik een Behringer UMC1820 voor de audio. Deze kan ik direct in vMix inlezen als 8 individuele kanalen. Dat maakt het managen van audio een stuk gemakkelijker. De Behringer zal dan de managed switch aan de voorkant moeten vervangen. De switch gaat dan naar achter in het rack zodat alle netwerkzaken netjes zijn weggewerkt.

Ik heb wat making-of beelden teruggevonden van vorig jaar. Als ik tijd over heb zal ik deze uploaden :)

Volgende week zal ik de nodige systemen gaan testen en dan zal ik ook kijken of ik daar misschien wat testjes van kan laten zien. Met name de capture van de Raspberry Pi's is nogal een uitdaging maar ik heb al een mogelijke oplossing gevonden. To be continued ;)

Disclaimer: Dit is geen reclame voor onze vereniging ondanks dat ik de naam noem. Dit is een uit de hand gelopen hobbyproject. Er is geen budget voor fancy aankopen. Ik heb geen ervaring in deze sector. Ik ben een tweaker en ik zoek "gewoon" via Google naar middelen om de boel op poten te krijgen. Ik verzoek reageerders dan ook om in deze serie met onderbouwde hints & tips te komen in plaats van kritiek. Ik wil graag leren en mijn interesse in (live-)TV verder uitbouwen.

Volgende: Van Sardinië naar Duitsland in anderhalve minuut 06-'18 Van Sardinië naar Duitsland in anderhalve minuut
Volgende: Hoe wij 24 uur live televisie gaan maken 06-'16 Hoe wij 24 uur live televisie gaan maken

Reacties


Door Tweakers user Damic, vrijdag 8 juli 2016 19:47

"Uit de hand gelopen hobbyproject" beginnen de meeste niet zo :+

Door Tweakers user Xudonax, zaterdag 9 juli 2016 00:11

Heb je de lange SDI kabels reeds getest met de Blackmagic hardware? Mijn ervaring is dat de Blackmagic hardware vrij snel de sync verliest met camera's. Ik heb enkele jaren geprobeerd om in een grote theaterzaal met ~2500 man erin (ik weet even niet uit mijn hoofd wat de maximum capaciteit is) en we hadden op SDI kabel van ~50 meter al regelmatig wegvallend beeld. Dit jaar voor het eerst een "echte" videoswitcher ertussen (Roland V-800HD) en geen centje pijn meer.

Mocht je het geheel op de Blackmagic gaan draaien, zorg er in ieder geval voor dat je in de opties instelt dat de capture card het laatste frame vasthoud in plaats van dat deze op zwart gaat. Dan valt het voor de kijkers niet zo héél erg op ;)

Oh, en van zoiets als die Behringer ga je volgens mij heel erg blij worden, al is het maar zodat je geluid altijd door blijft lopen. Zeker de moeite waard in mijn ogen. Wat ga je eigenlijk precies aansluiten op dat ding? Als dit bronnen zijn van een ander apparaat met netvoeding zorg dan ook dat je enkele DI boxen achter de hand hebt voor het geval je een ground loop hebt. Met dat soort dingen kun je eenvoudig zorgen dat je geen directe verbinding meer hebt tussen de grond aan beide kanten van de box en heb je dus geen 50Hz brom in je audio zitten.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 9 juli 2016 00:15]


Door Tweakers user Kobus Post, zaterdag 9 juli 2016 13:17

Is het geen idee om vanaf de raspberry pi een RTMP stream naar vMix te sturen?
Met zoiets: https://github.com/Tomtomgo/raspberry_livestream
vMix ondersteunt standaard RTMP dacht ik

Welke stream software gebruik je?

Heb met de lokale omroep hier laatst ook met vMix gedraaid. Vanuit vMix toen een stream opgezet naar een server, op een leuke glas aansluiting, waarop de Wowza stream software draaide. Op de website een player gemaakt met logo'tje enzo erop. Draaide super.

Door Tweakers user analog_, zondag 10 juli 2016 00:34

Vervang je storage met freenas, het is praktisch hetzelfde maar waarom niet het gemak nemen. Weinig reden om het niet te doen en je delegate verantwoordelijkheid weg, Enterprise(tm).

[Reactie gewijzigd op zondag 10 juli 2016 00:35]


Door Tweakers user Bolk, zondag 10 juli 2016 10:12

Kobus Post schreef op zaterdag 09 juli 2016 @ 13:17:
Is het geen idee om vanaf de raspberry pi een RTMP stream naar vMix te sturen?
Met zoiets: https://github.com/Tomtomgo/raspberry_livestream
vMix ondersteunt standaard RTMP dacht ik

Welke stream software gebruik je?

Heb met de lokale omroep hier laatst ook met vMix gedraaid. Vanuit vMix toen een stream opgezet naar een server, op een leuke glas aansluiting, waarop de Wowza stream software draaide. Op de website een player gemaakt met logo'tje enzo erop. Draaide super.
Omdat we vorig jaar veel gezeur hadden met RTMP streams. De RTMP streams vertraagde vMix (mss een bug). Bovendien konden we geen replay functionaliteit gebruiken met een RTMP input (Iets met variable framerate). Vandaar dat we het nu omzetten naar NDI, zodat we het ook als replay source kunnen gebruiken.
analog_ schreef op zondag 10 juli 2016 @ 00:34:
Vervang je storage met freenas, het is praktisch hetzelfde maar waarom niet het gemak nemen. Weinig reden om het niet te doen en je delegate verantwoordelijkheid weg, Enterprise(tm).
Omdat toen ik de server installeerde FreeNAS en andere storage distributies nog niet volwaardig ZFS ondersteunden. FreeBSD zelf ondersteunde nog geen root on ZFS (althans, niet standaard). Bovendien hebben we een redelijk complexe setup met een mirrored o/s, mirrored write cache en een striped read cache op 2 SSD's. In zo'n geval heb ik liever de controle volledig zelf. Of FreeNAS zulke setups nu wel ondersteund weet ik niet, maar op dit moment maakt dat ook niet meer uit :)

Door Tweakers user Bolk, zondag 10 juli 2016 10:17

Xudonax schreef op zaterdag 09 juli 2016 @ 00:11:
Heb je de lange SDI kabels reeds getest met de Blackmagic hardware? Mijn ervaring is dat de Blackmagic hardware vrij snel de sync verliest met camera's. Ik heb enkele jaren geprobeerd om in een grote theaterzaal met ~2500 man erin (ik weet even niet uit mijn hoofd wat de maximum capaciteit is) en we hadden op SDI kabel van ~50 meter al regelmatig wegvallend beeld. Dit jaar voor het eerst een "echte" videoswitcher ertussen (Roland V-800HD) en geen centje pijn meer.

Mocht je het geheel op de Blackmagic gaan draaien, zorg er in ieder geval voor dat je in de opties instelt dat de capture card het laatste frame vasthoud in plaats van dat deze op zwart gaat. Dan valt het voor de kijkers niet zo héél erg op ;)

Oh, en van zoiets als die Behringer ga je volgens mij heel erg blij worden, al is het maar zodat je geluid altijd door blijft lopen. Zeker de moeite waard in mijn ogen. Wat ga je eigenlijk precies aansluiten op dat ding? Als dit bronnen zijn van een ander apparaat met netvoeding zorg dan ook dat je enkele DI boxen achter de hand hebt voor het geval je een ground loop hebt. Met dat soort dingen kun je eenvoudig zorgen dat je geen directe verbinding meer hebt tussen de grond aan beide kanten van de box en heb je dus geen 50Hz brom in je audio zitten.
Thanks voor de tip. Ik heb Belden 1694a kabel op de kop weten te tikken via Marktplaats voor een heel zacht prijsje. Ik heb al een test gedaan over 150 meter zonder problemen. Het enige probleem is dat ik storing kreeg omdat ik op een andere groep zat en geen geaard stopcontact had. Dus daar let ik nu extra op. Ook voor wat betreft de audio.

Er zullen met name microfoons op aangesloten worden en mogelijk een laptop met Spotify omdat we alle muziek mogen uitzenden op TV (yay!). Daarnaast misschien feed op de backline van één van de bandjes die langskomen.

Door Tweakers user Domokun, maandag 11 juli 2016 21:48

Misschien even handig om in 1 of 2 zinnen te vertellen wát je precies gaat uitzenden. Kon dat uit je vorige blog ook niet halen (wat knap is met zo'n lap tekst...).

Door Tweakers user Rob, vrijdag 22 juli 2016 23:34

Volgens mij hadden jullie nu live moeten zijn...

Reageren is niet meer mogelijk