Volledige vlucht: van Hannover naar Antalya

Door Bolk op maandag 13 augustus 2018 20:56 - Reacties (17)
Categorie: Luchtvaart, Views: 4.428

Na m'n vorige blog en een korte hyperlapse met m'n Samsung Galaxy A8 werd het tijd om zaken wat groter aan te pakken. Tijd voor de volgende test! GoPro Hero 4 geleend, met een klem vastgezet op het dashboard en filmen maar! Deze vlucht ging van Hannover (HAJ) naar Antalya (AYT) op een veel te vroeg tijdstip.

Ik heb het vertrek en de landing deze keer wel weten te filmen. De cruise fase heb ik middels de hyperlapse functionaliteit vast weten te leggen (al was ik niet op de hoogte dat dat maximaal 2 uur werkt, dus ik mis een stukje). Ik ben niet heel erg kapot van de hyperlapse functionaliteit van de GoPro maar het werkt. Anyway, het resultaat:Wel grappig is de zonsopgang welke redelijk goed te zien is in de video. Dat gaat vrij rap en als we 5 minuten later vertrekken kan de zonnebril direct op 8). De nadering in Antalya was wat hectisch. Ze hadden baan 36 in gebruik, maar ze wilden switchen naar 18C (zelfde stuk asfalt maar de andere kant op) vanwege de wind. We hadden lichte wind in de rug zoals ook te zien is aan de windzak naast de baan. Wij waren het laatste vliegtuig dat nog van 36C gebruik kon maken.

Het geluid dat je hoort vlak voor de landing is de deactivatie van de automatische piloot. Verder hoor je de automatische callouts van de hoogte boven de grond (400, 300, 200 etc.). Het vliegtuig noemt je nog even een 'retard' (interpreteer het als: 'sukkel trek de gashendels ff dicht' 8)7) om vervolgens op baan 36C in Antalya aan te komen.

Waar we later op de grond achterkwamen (Air Traffic Control zei er niets over, meestal zeggen ze wat in verband met 'Wake Turbulence' van zo'n groot vliegtuig) was dat we achter een 747 van Rossiya vlogen. En omdat er verder geen verkeer achter ons aan kwam konden we het vliegtuig mooi laten rollen om achter de 747 aan te sluiten. Nadat we de baan verlaten hebben zie je een andere Airbus vertrekken op de baan waar we net geland waren.

Ik heb nog meer video's gemaakt. Als dit soort blogs gewaardeerd worden overweeg ik ze ook online te slingeren :)

Volgende: Van Sardinië naar Duitsland in anderhalve minuut 06-'18 Van Sardinië naar Duitsland in anderhalve minuut

Reacties


Door Tweakers user masauri, maandag 13 augustus 2018 21:52

ik waardeer het zeker! laat maar komen :)

Door Tweakers user Frozen, dinsdag 14 augustus 2018 00:03

Super gaaf en leuke video! :)

Toch vraag ik me wel iets af of moet me in ieder geval iets van het hart. In de cockpit moeten vanwege veiligheidsregulaties veel ramen zitten. Die ramen zijn echter funest voor het structurele design van het vliegtuig, hierdoor moeten de krachten opgevangen worden van de panelen die eigenlijk de krachten konden opvangen op de locatie van de ramen als er geen ramen inzaten.

Die ramen zijn van glas en glas is vrij sterk onder compressiekrachten maar een scheurtje in het glas kan vanwege de grote krachten die erop staan al relatief snel voorkomen. Denk dan bijvoorbeeld aan temperatuursveranderingen of verschillen aan de binnen en buitenkant door bijvoorbeeld het plaatsen van een Go-Pro met zuignap en daarmee een gedeelte te isoleren. Ook staat er extra kracht op het raam, trekkracht omdat de zuignap natuurlijk vacuum op het raam wordt gezogen.

Ik wil dus niet de bange ingenieur uithangen, maar ik vraag me af of het ethisch wel verantwoord is om een camera voor je te hangen die ook wat zicht belemmert. :) Ik vind de video's absoluut leuk om te kijken, maar ik zeg toch eerlijk dat ik liever een vlucht heb met een piloot zonder een Go-Pro of ander apparaat op het raam. :)

Door Tweakers user PcDealer, dinsdag 14 augustus 2018 00:05

747 "heavy", ik denk met weemoed terug aan mijn vele uren in Tracon II in DOS met de pc speaker die dingen deed die voorheen nergens hoorde.

Geen cockpit voice (althans niet hoorbaar)? Ik mis de V1, rotate en Gears up. De callouts zijn trouwens in voet.

Keep 'm coming, maar dan met een cockpit view :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 14 augustus 2018 00:11]


Door Tweakers user matroosoft, dinsdag 14 augustus 2018 00:26

Grappig, je intro muziek komt me erg bekend voor. Destijds kijk ik veel naar Mumbo Jumbo, een YouTuber die Minecraft video's maakt en zo'n 2 miljoen subs heeft. Die heeft dat muziekje altijd als outro. :)

Door Tweakers user Schumaster, dinsdag 14 augustus 2018 08:40

Frozen schreef op dinsdag 14 augustus 2018 @ 00:03:
Ik wil dus niet de bange ingenieur uithangen, maar ik vraag me af of het ethisch wel verantwoord is om een camera voor je te hangen die ook wat zicht belemmert. :) Ik vind de video's absoluut leuk om te kijken, maar ik zeg toch eerlijk dat ik liever een vlucht heb met een piloot zonder een Go-Pro of ander apparaat op het raam. :)
2e regel: "met een klem vastgezet op het dashboard".
Dus geen zuignap :)

Door Tweakers user Ramon 73, dinsdag 14 augustus 2018 08:41

" Het vliegtuig noemt je nog even een 'retard' (interpreteer het als: 'sukkel trek de gashendels ff dicht' 8)7)"

Nah, niet helemaal correct dus. "Retard" is zowel een zelfstandig naamwoord in het Engels (om voorwerpen, mensen aan te duiden) als een werkwoord (om opdrachten, bewerkingen aan te geven). Als Zelfstandig naamwoord is het inderdaad iemand die niet helemaal lekker in het hoofd is, maar als werkwoord betekent het vertragen!

Ik verzin het niet zelf....

[Reactie gewijzigd op dinsdag 14 augustus 2018 08:45]


Door Tweakers user elhopo, dinsdag 14 augustus 2018 08:52

Super gaaf! Leuk om te zien. Ik kijk ook wel eens naar video's van Captain Joe, waar ook wat van de techniek wordt uitgelegd. Misschien is dat ook wel leuk om te doen?

Verder natuurlijk de droombaan van bijna ieder kind. Het lijkt me echter in de praktijk wat minder leuk. Hoe blijf je bijvoorbeeld wakker, terwijl je van tijdzone naar tijdzone vliegt? Als je jong bent gaat dat denk ik nog wel, maar naarmate je ouder wordt lijkt me het steeds lastiger.

Overigens valt me altijd zo op dat die Amerikaanse luchthavens er zo aftands uitzien. Atlanta valt nog wel mee, maar JFK en zeker LaGuardia is gewoon oud en aftands. Als je daar vertrekt en je komt aan in bijvoorbeeld Zurich heb je echt een idee dat je van een derdewereldland naar de moderne wereld bent gevlogen. Maar dat komt ook misschien omdat ze nu bij LaGuardia aan het verbouwen zijn.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 14 augustus 2018 08:54]


Door Tweakers user Bolk, dinsdag 14 augustus 2018 08:59

Frozen schreef op dinsdag 14 augustus 2018 @ 00:03:
Super gaaf en leuke video! :)

Toch vraag ik me wel iets af of moet me in ieder geval iets van het hart. In de cockpit moeten vanwege veiligheidsregulaties veel ramen zitten. Die ramen zijn echter funest voor het structurele design van het vliegtuig, hierdoor moeten de krachten opgevangen worden van de panelen die eigenlijk de krachten konden opvangen op de locatie van de ramen als er geen ramen inzaten.

Die ramen zijn van glas en glas is vrij sterk onder compressiekrachten maar een scheurtje in het glas kan vanwege de grote krachten die erop staan al relatief snel voorkomen. Denk dan bijvoorbeeld aan temperatuursveranderingen of verschillen aan de binnen en buitenkant door bijvoorbeeld het plaatsen van een Go-Pro met zuignap en daarmee een gedeelte te isoleren. Ook staat er extra kracht op het raam, trekkracht omdat de zuignap natuurlijk vacuum op het raam wordt gezogen.

Ik wil dus niet de bange ingenieur uithangen, maar ik vraag me af of het ethisch wel verantwoord is om een camera voor je te hangen die ook wat zicht belemmert. :) Ik vind de video's absoluut leuk om te kijken, maar ik zeg toch eerlijk dat ik liever een vlucht heb met een piloot zonder een Go-Pro of ander apparaat op het raam. :)
Het veilig plaatsen van een GoPro in de cockpit heeft mijn absolute prioriteit. Ik zou het niet doen als er geen veilige optie zou zijn. Ik zou nooit een GoPro vastzetten met een zuignap op een raam vanwege redenen die je zelf aangeeft.

De GoPro zat in dit geval vast met een klem op het randje van het dashboard achter het raam, welke ook bij turbulentie nergens heen zal gaan. Als die mogelijkheid er niet zou zijn zou ik geen video's maken :)

Door Tweakers user Bolk, dinsdag 14 augustus 2018 09:01

Ramon 73 schreef op dinsdag 14 augustus 2018 @ 08:41:
" Het vliegtuig noemt je nog even een 'retard' (interpreteer het als: 'sukkel trek de gashendels ff dicht' 8)7)"

Nah, niet helemaal correct dus. "Retard" is zowel een zelfstandig naamwoord in het Engels (om voorwerpen, mensen aan te duiden) als een werkwoord (om opdrachten, bewerkingen aan te geven). Als Zelfstandig naamwoord is het inderdaad iemand die niet helemaal lekker in het hoofd is, maar als werkwoord betekent het vertragen!

Ik verzin het niet zelf....
I know, inside joke (vraag maar aan Boeing vliegers ;)).

Door Tweakers user ShellGhost, dinsdag 14 augustus 2018 09:19

Tof. Gaarne zeker meer van dit soort filmpjes. :)

Door Tweakers user ybos, dinsdag 14 augustus 2018 14:14

Bolk schreef op dinsdag 14 augustus 2018 @ 08:59:
[...]


Het veilig plaatsen van een GoPro in de cockpit heeft mijn absolute prioriteit. Ik zou het niet doen als er geen veilige optie zou zijn. Ik zou nooit een GoPro vastzetten met een zuignap op een raam vanwege redenen die je zelf aangeeft.

De GoPro zat in dit geval vast met een klem op het randje van het dashboard achter het raam, welke ook bij turbulentie nergens heen zal gaan. Als die mogelijkheid er niet zou zijn zou ik geen video's maken :)
Ik vind het ook wel grappig om te zien.
Kan dit je geen gezeik opleveren als men er achterkomt dat je deze vlucht(en) filmt en online zet :?

Door Tweakers user Capacitor, dinsdag 14 augustus 2018 14:21

Hoeveel mijl werd je opgelijnd achter die 747 dan? Geen last van de wake gehad toch?

Door Tweakers user Bolk, dinsdag 14 augustus 2018 14:36

ybos schreef op dinsdag 14 augustus 2018 @ 14:14:
[...]

Ik vind het ook wel grappig om te zien.
Kan dit je geen gezeik opleveren als men er achterkomt dat je deze vlucht(en) filmt en online zet :?
YouTube staat vol met dashcams van auto's, vliegtuigen, schepen, etc etc. Ik heb mezelf deze vraag vaak gesteld. Uiteindelijk kies ik ervoor om geen herkenbare audio te publiceren, geen herkenbare personen in beeld te zetten en er ten aller tijden voor te zorgen dat de veiligheid niet in het geding komt. Er zijn extremere varianten te vinden met alles en iedereen in beeld: https://www.youtube.com/watch?v=vB-qFq0FW9s
Capacitor schreef op dinsdag 14 augustus 2018 @ 14:21:
Hoeveel mijl werd je opgelijnd achter die 747 dan? Geen last van de wake gehad toch?
Nee niks. We werden lang op downwind gehouden voordat we in mochten draaien. Dat was wat vreemd op dat moment, de reden zagen we dus op de grond :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 14 augustus 2018 14:37]


Door Tweakers user SinergyX, woensdag 15 augustus 2018 12:08

Lijkt me toch een grappige job, die gast op 6:22 met z'n sticks :D

Dacht eerst dat het een klein vliegtuigje was, tot ik snapte dat A320 voor het vliegtuigtype stond, die is stukje groter :D

Door Tweakers user SharpY, donderdag 16 augustus 2018 08:44

Gaaf om m zo een keer mee te maken

Door Tweakers user Engineer, vrijdag 17 augustus 2018 09:57

Mooi gefilmt Bolk! En een mooie plek op je carriere pad heb je gefixed ;)
matroosoft schreef op dinsdag 14 augustus 2018 @ 00:26:
Grappig, je intro muziek komt me erg bekend voor. Destijds kijk ik veel naar Mumbo Jumbo, een YouTuber die Minecraft video's maakt en zo'n 2 miljoen subs heeft. Die heeft dat muziekje altijd als outro. :)
Die muziek lijkt op de muziek van "Bix Beiderbecke".
SinergyX schreef op woensdag 15 augustus 2018 @ 12:08:
Lijkt me toch een grappige job, die gast op 6:22 met z'n sticks :D
Dat is een marshaller ;) https://en.wikipedia.org/wiki/Aircraft_marshalling
Op grotere luchthavens doen ze dat met een automatisch digitaal bord dat aangeeft hoe ver het vliegtuig nog moet rijden.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 17 augustus 2018 10:02]


Door Tweakers user Bolk, vrijdag 17 augustus 2018 10:21

Muziek is van ProleteR. Al zijn muziek is vrij te gebruiken mits je linkt naar z'n werk.

Reageren is niet meer mogelijk