Mijn dagelijkse dingetjes die ik meemaak op Fight Level 390

Een onderschepping door een F-16

Door Bolk op maandag 23 april 2012 14:33 - Reacties (10)
Categorie: Luchtvaart, Views: 6.845

Soms kom je in het nieuws een bericht tegen waarbij er melding gemaakt wordt van een onderschepping van een verkeersvliegtuig, meestal als er geen radiocontact is tussen de verkeersleiders en het vliegtuig. Preventief worden er dan 2 F-16's de lucht in gestuurd om een kijkje te gaan nemen.

Het komt wel vaker voor. Het 'grote' nadeel van communicatie via voice (spraak) is immers ook de interpretatie van bepaalde woorden en klanken. Als ik zeg "wun too tree decimal for fijf" doe ik dat met een licht Nederlands accent. Als Engels niet je moedertaal is, komt er nog wel eens verwarring, en kan het soms zo zijn dat er iets mis gaat bij het veranderen van een frequentie.

In de luchtvaart hoor je dan ook standaard de 'nood' frequentie uit te luisteren: 121.5. Als dit om wat voor reden dan ook niet gebeurt, dan heb je wel eens de situatie dat een vliegtuig even geen communicatie met de grond heeft. Met TCAS (Traffic Collision Avoidance System) aan boord zal er niet zo snel een ongeluk gebeuren, maar op de grond beginnen ze meestal wel te zweten.

Het was begin 2011, een testvlucht voor een 'nieuwe' kist in onze vloot. Na ons programma waarbij we alle systemen grondig testen, alle hoeken van de flight envelope gezien hebben, en net de zuurstofmaskers afgezet hadden na een cabinedruk-test, kwam Dutchmil op de radio: "We have a Fox One Six who requests a practise intercept, do you have a problem with that?"

HELL NO! :D

Hoe ziet dat eruit dan? Nou, zo...

500D
Oh shit it's the 5-0!!http://tweakers.net/ext/f/URj4KAseK3P9d91DZnu7uznc/thumb.jpg

Chernobyl vanaf 36.000 voet

Door Bolk op donderdag 12 augustus 2010 15:34 - Reacties (32)
Categorie: Luchtvaart, Views: 9.000

Zoals mijn vorige blogpost ook liet zien ben ik redelijk gefascineerd door gebeurtenissen in de wereld. Hoe storend de gedachte of het onderwerp ook mag zijn. Zo ben ik in Baghdad geweest (nog geen blogpost, ik denk er nog over na) en Afghanistan is natuurlijk ook een bekende van me. Iets waar ik al 2 jaar naar uitkijk is het spotten van Chernobyl. En gisteren was het eindelijk zo ver!

Lees verder »

Afghanistan. Fascinerend en storend tegelijk.

Door Bolk op vrijdag 26 juni 2009 18:25 - Reacties (12)
Categorie: Luchtvaart, Views: 5.661

Ik kijk op het nieuwe rooster: weer een week pendelen naar Afghanistan. "OW YEAH!", is m'n eerste reactie. Waarom? Ik heb geen idee. Ik vind het gewoon qua vliegen super cool. "Waarom dan?", is een reactie die ik vaak hoor. Men kan zich er geen voorstelling van maken, zeker niet omdat er laatst weer in het nieuws was dat er militairen omgekomen zijn in het land. Het is oorlog daar, een oorlog die waarschijnlijk nooit gewonnen of verloren zal gaan worden. Een land dat er mogelijk nooit meer bovenop komt, ook al werkt iedereen keihard aan een wederopbouw.

Lees verder »

Het leven buiten de cockpit...

Door Bolk op zondag 29 juni 2008 03:57 - Reacties (13)
Categorie: Luchtvaart, Views: 8.426

Het is ruim een jaar geleden, 6 juni 2007 zette ik mijn laatste post op m'n weblog. Bang dat luchtvaartmaatschappijen meekeken over m'n schouder wat ik zou schrijven. Nu ik een baan heb en eenmaal een contract getekend heb is het anders. Ik wil iets nieuws, iets waar ik vers mee aan de gang kan. Misschien cross-bloggen? Kopietje overslaan naar stefanstolk.com? Het zou zo maar kunnen!

Lees verder »