Mijn dagelijkse dingetjes die ik meemaak op Fight Level 390

Volledige vlucht: van Hannover naar Antalya

Door Bolk op maandag 13 augustus 2018 20:56 - Reacties (17)
Categorie: Luchtvaart, Views: 4.429

Na m'n vorige blog en een korte hyperlapse met m'n Samsung Galaxy A8 werd het tijd om zaken wat groter aan te pakken. Tijd voor de volgende test! GoPro Hero 4 geleend, met een klem vastgezet op het dashboard en filmen maar! Deze vlucht ging van Hannover (HAJ) naar Antalya (AYT) op een veel te vroeg tijdstip.

Ik heb het vertrek en de landing deze keer wel weten te filmen. De cruise fase heb ik middels de hyperlapse functionaliteit vast weten te leggen (al was ik niet op de hoogte dat dat maximaal 2 uur werkt, dus ik mis een stukje). Ik ben niet heel erg kapot van de hyperlapse functionaliteit van de GoPro maar het werkt. Anyway, het resultaat:Wel grappig is de zonsopgang welke redelijk goed te zien is in de video. Dat gaat vrij rap en als we 5 minuten later vertrekken kan de zonnebril direct op 8). De nadering in Antalya was wat hectisch. Ze hadden baan 36 in gebruik, maar ze wilden switchen naar 18C (zelfde stuk asfalt maar de andere kant op) vanwege de wind. We hadden lichte wind in de rug zoals ook te zien is aan de windzak naast de baan. Wij waren het laatste vliegtuig dat nog van 36C gebruik kon maken.

Het geluid dat je hoort vlak voor de landing is de deactivatie van de automatische piloot. Verder hoor je de automatische callouts van de hoogte boven de grond (400, 300, 200 etc.). Het vliegtuig noemt je nog even een 'retard' (interpreteer het als: 'sukkel trek de gashendels ff dicht' 8)7) om vervolgens op baan 36C in Antalya aan te komen.

Waar we later op de grond achterkwamen (Air Traffic Control zei er niets over, meestal zeggen ze wat in verband met 'Wake Turbulence' van zo'n groot vliegtuig) was dat we achter een 747 van Rossiya vlogen. En omdat er verder geen verkeer achter ons aan kwam konden we het vliegtuig mooi laten rollen om achter de 747 aan te sluiten. Nadat we de baan verlaten hebben zie je een andere Airbus vertrekken op de baan waar we net geland waren.

Ik heb nog meer video's gemaakt. Als dit soort blogs gewaardeerd worden overweeg ik ze ook online te slingeren :)

Van Sardinië naar Duitsland in anderhalve minuut

Door Bolk op woensdag 20 juni 2018 18:32 - Reacties (6)
Categorie: Luchtvaart, Views: 3.277Met pijn in het hart heb ik afscheid moeten nemen van m'n Lumia 950. Die had geen zaken zoals hyperlapse functionaliteit aan boord. De Galaxy A8 heeft dat wel..

Ik had m los op het dashboard staan, dus helaas geen take-off en landing (misschien in de toekomst). Het resultaat is wel geinig dus wil 'm met jullie delen. Van Sardinië naar Duitsland via Milaan en de Zwitserse alpen. 1 holding om te wachten op een militaire airshow :)

Een onderschepping door een F-16

Door Bolk op maandag 23 april 2012 14:33 - Reacties (10)
Categorie: Luchtvaart, Views: 7.686

Soms kom je in het nieuws een bericht tegen waarbij er melding gemaakt wordt van een onderschepping van een verkeersvliegtuig, meestal als er geen radiocontact is tussen de verkeersleiders en het vliegtuig. Preventief worden er dan 2 F-16's de lucht in gestuurd om een kijkje te gaan nemen.

Het komt wel vaker voor. Het 'grote' nadeel van communicatie via voice (spraak) is immers ook de interpretatie van bepaalde woorden en klanken. Als ik zeg "wun too tree decimal for fijf" doe ik dat met een licht Nederlands accent. Als Engels niet je moedertaal is, komt er nog wel eens verwarring, en kan het soms zo zijn dat er iets mis gaat bij het veranderen van een frequentie.

In de luchtvaart hoor je dan ook standaard de 'nood' frequentie uit te luisteren: 121.5. Als dit om wat voor reden dan ook niet gebeurt, dan heb je wel eens de situatie dat een vliegtuig even geen communicatie met de grond heeft. Met TCAS (Traffic Collision Avoidance System) aan boord zal er niet zo snel een ongeluk gebeuren, maar op de grond beginnen ze meestal wel te zweten.

Het was begin 2011, een testvlucht voor een 'nieuwe' kist in onze vloot. Na ons programma waarbij we alle systemen grondig testen, alle hoeken van de flight envelope gezien hebben, en net de zuurstofmaskers afgezet hadden na een cabinedruk-test, kwam Dutchmil op de radio: "We have a Fox One Six who requests a practise intercept, do you have a problem with that?"

HELL NO! :D

Hoe ziet dat eruit dan? Nou, zo...

500D
Oh shit it's the 5-0!!http://tweakers.net/ext/f/URj4KAseK3P9d91DZnu7uznc/thumb.jpg

Chernobyl vanaf 36.000 voet

Door Bolk op donderdag 12 augustus 2010 15:34 - Reacties (32)
Categorie: Luchtvaart, Views: 10.369

Zoals mijn vorige blogpost ook liet zien ben ik redelijk gefascineerd door gebeurtenissen in de wereld. Hoe storend de gedachte of het onderwerp ook mag zijn. Zo ben ik in Baghdad geweest (nog geen blogpost, ik denk er nog over na) en Afghanistan is natuurlijk ook een bekende van me. Iets waar ik al 2 jaar naar uitkijk is het spotten van Chernobyl. En gisteren was het eindelijk zo ver!

Lees verder »

Afghanistan. Fascinerend en storend tegelijk.

Door Bolk op vrijdag 26 juni 2009 18:25 - Reacties (12)
Categorie: Luchtvaart, Views: 6.366

Ik kijk op het nieuwe rooster: weer een week pendelen naar Afghanistan. "OW YEAH!", is m'n eerste reactie. Waarom? Ik heb geen idee. Ik vind het gewoon qua vliegen super cool. "Waarom dan?", is een reactie die ik vaak hoor. Men kan zich er geen voorstelling van maken, zeker niet omdat er laatst weer in het nieuws was dat er militairen omgekomen zijn in het land. Het is oorlog daar, een oorlog die waarschijnlijk nooit gewonnen of verloren zal gaan worden. Een land dat er mogelijk nooit meer bovenop komt, ook al werkt iedereen keihard aan een wederopbouw.

Lees verder »